DIY
objavljeno:
7. July 2021.
Opis (tag)
Autor
60 angažiranih ronioca u akciji čišćenja Visa, a količine izvučenog otpada zaprepašćuju

Kako stoji na stranicama Ronilačkog kluba Roniti se mora, akcija čišćenja trajala je tri dana, a kroz ta tri dana čistila se trajektna luka, riva i uvala Stonac. Pritom je iz podmorja izvučeno petnaest tona, odnosno više od trideset kubičnih metara otpada. 

Kako upozorava međunarodni tim stručnjaka u studiji objavljenoj u časopisu Marine Pollution Bulletin, otpad u Jadran stiže od oko četiri milijuna ljudi koji žive uz njegove obale. Posebno valja napomenuti da se  taj broj tijekom turističke sezone poveća gotovo šest puta.

Zato posebno veseli znati da i dalje postoje timovi koji stvari ne prepuštaju slučaju, a jedan od njih je Ronilački klub Roniti se mora, koji je s partnerima projekta C.I.O.S grupacijom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i National Geographic Hrvatska završio su svoju 22. ekološku akciju Think Green.

Akcija je održana na otoku Visu, a ove godine sav otpad izvučen iz podmorja bit će i razvrstan te adekvatno zbrinut.

15 tona otpada

Kako stoji na stranicama Ronilačkog kluba Roniti se mora, akcija čišćenja trajala je tri dana, a kroz ta tri dana čistila se trajektna luka, riva i uvala Stonac. Pritom je iz podmorja izvučeno petnaest tona, odnosno više od trideset kubičnih metara otpada. Objašnjavaju da su najveći komadi bili metalno nadgrađe broda, ostaci kanalizacijskih cijevi, bicikli, akumulatori, građevinski otpad, plastika te kamionske gume. To jasno govori o tome da je ljudski nemar jedan od glavnih okidača u zagađenju okoliša.

Da je tome tako, govori i činjenica da nije izostalo ni sitnog otpada, a za njegovo je sakupljanje upotrebljeno čak više od 1000 vreća.

Nadalje, pronađena je i odbačena vojna oprema, uključujući talijansku kratku pušku, municiju raznog kalibra te noževi. Sve u skladu s pravilima, oprema je predana na desalinizaciju u „Mvsevm”. 

Angažiran tim

Uopće i sam spomen na raznolikost izvučenog otpada, jasno pokazuje da je iza ove akcije stajao angažiran tim. U akciji čišćenja sudjelovalo je više od šezdeset ronioca koji su za dostizanje ovog cilja odradili preko šesto radnih sati pod vodom. 

Osim morskog dna, čistio se i sam otok, a tako je sklopu Think Greena akcije prikupljeno šest tona otpadnih guma i bijele tehnike, ali i 1000 litara otpadnih ulja.

Misliti zeleno znači i djelovati zeleno, a uigrani tim Ronilačkog kluba Roniti se mora pokazuje da je volja glavni začin promjena. Onaj koji oni, na sreću svih, itekako imaju.