DIY
objavljeno:
27. November 2021.
Opis (tag)
Autor
ASOS objavio vodič za modne proizvode koji podržavaju kružno gospodarstvo

Ovo nije prvi put da se Asos odlučio svojim primjerom poticati druge brendove na važnost proizvodnje i potrošnje koja uključuje dijeljenje, posudbu, popravljanje i reciklažu postojećih proizvoda s ciljem stvaranja duže vrijednosti istih. U rujnu 2020. godine objavili su svoju prvu kružnu kolekciju od 29 komada koja je napravljena prema tri načela kružnog gospodarstva Zaklade Ellen MacArthur.

Britanska internetska trgovina modom i kozmetičkim proizvodima Asos objavila je, u suradnji s Centrom za održivu modu, Asos Circular Design Guidebook. Vodič za dizajn je zamišljen kao pomoć studentima, dizajnerima i modnim brendovima u kreiranju i dizajniranju modnih proizvoda koji podržavaju kružno gospodarstvo. 

Fokus na održivo

Ovo nije prvi put da se Asos odlučio svojim primjerom poticati druge brendove na važnost proizvodnje i potrošnje koja uključuje dijeljenje, posudbu, popravljanje i reciklažu postojećih proizvoda s ciljem stvaranja duže vrijednosti istih. U rujnu 2020. godine objavili su svoju prvu kružnu kolekciju od 29 komada koja je napravljena prema tri načela kružnog gospodarstva Zaklade Ellen MacArthur. Svaki odjevni predmet u kolekciji je zadržavao QR kod kojeg su potrošači mogli skenirati kako bi dobili više informacija o principima kružnog dizajna. 

Godinu dana kasnije svjetlo dana je ugledao njihov vodič koji kroz interaktivan sadržaj obuhvaća pojedinosti o strategijama i tehnikama recikliranja koje trenutno nudi modna industrija. Uz to su izabrani primjeri najboljih praksi u kružnom dizajnu kako bi se potaknuo širi pristup istom. Osim sadržanih savjeta, Asosov vodič opisuje i vlastite ciljeve održivosti koji su posljednih godina postali agresivniji. Tako je tvrtka u rujnu ažurirala program ,,Moda s integritetom” kojeg su predstavili 2010. godine, s ciljem da do 2030. uključe još četiri dodatna cilja: Be Net Zero, Be More Circular, Be Transparent and Be Diverse.  Navedeni ciljevi dio su strategije u kojoj Asos u narednih devet godina želi proizvodnju bazirati na što većem korištenju održivijih ili recikliranih materijala. 

Još dobrih primjera

Uz bok Asosu stoji i švedski div H&M koji je također pokrenuo alat pod nazivom ,,Circulator” namijenjen procesu kružnog dizajna. Sastoji se od dvije komponentne, prva obuhvaća informiranje o kružnom dizajnu, a druga je digitalni alat za ocjenjivanje koji se temelji na praktičnim učenjima. Svoj alat su odlučili poduprijeti kolekcijom koja će biti dostupna od 9. prosinca u odabranim trgovinama i online, a koja će uključivati veganski materijal, tkaninu izrađenu od starih odjevnih predmeta i tekstilnog otpada kao i topivi konac za šivanje koji pričvršćuje dugmad ili perle te tako omogućuje lakše rastavljanje odjevnih predmeta za njihovu reciklaciju. 

U Hrvatskoj je koncept kružnog gospodarstva i održivog dizajna u modi još uvijek na začetku, a istu kroz svoje kolekcije i odjevne predmete zagovara i podržava nekoliko manjih brendova koji su pronašli odgovor na potrebe svojih eco osviještenih kupaca.