DIY
objavljeno:
15. April 2021.
Opis (tag)
Autor
Ikeina održiva kuharica nadahnjuje na smanjenje otpada od hrane

Kao dio svoje ambicije da do 2030. postane kružno i klimatski pozitivno okružje, Ikea kuharicom želi nadahnuti ljude da smanje otpad od hrane u svojim domovima i naučiti ih kako kuhati s ostacima hrane koji često završe na odlagalištima otpada.

Stvaranje otpada od hrane postaje veliki problem suvremenog društva, a da je tome tako dokazuju i alarmantne brojke koje ukazuju na to da se godišnje baci oko 1,3 milijarde tona hrane. Da, dobro ste pročitali, radi se o milijardama tona. Za tim negativnim trendovima ne kaska ni Hrvatska gdje se godišnje baca oko 400.000 tona.

Riječ je o posljedici ubrzanog životnog stila na kojeg treba utjecati novim obrascima istog. Upravo u tom smjeru Ikea Kanada objavila je novu kuharicu naziva Ikea ScrapsBook. Riječ je projektu s 10 sjevernoameričkih kuhara koji nude jedinstvene recepte pomoću ostataka iz kuhinje. Kao dio svoje ambicije da do 2030. postane kružno i klimatski pozitivno okružje, Ikea kuharicom želi nadahnuti ljude da smanje otpad od hrane u svojim domovima i naučiti ih kako kuhati s ostacima hrane koji često završe na odlagalištima otpada.

 “Vidjevši koliko otpada nastaje u jednoj od najvažnijih prostorija u kući, krenuli smo nadahnuti Kanađane dajući ostacima hrane još jednu priliku nudeći nove, kreativne načine za smanjenje otpada kod kuće“, kaže u priopćenju voditeljica marketinga u Ikea Kanadi, Johanna Andren.

Ikea je dokaz kako je društveno odgovorno ponašanje daleko od tek još jedne rubrike na web stranici. Riječ je o pokretu novih vrijednosti i želji za promjenama koje nisu skupe ili nemoguće.

“Pružajući nova rješenja i oslanjajući se na strast naših suradnika i kupaca, možemo pomoći u suočavanju s izazovom rasipanja hrane“, rekla je menadžerica za održivost u Ikea Kanadi, Melissa Barbosa.

S obzirom na to da je Ikea globalni brend, ova inicijativa ne mora biti vezana nužno za jedno područje. Stoga, nema veze ako niste iz Kanade. Ako želite zaviriti u neki od 50 recepata njihove održive kuharice, recepte možete naći ovdje. Međutim, to nije jedina opcija. U avanturu smanjenja otpada od hrane možete krenuti i sami. S namirnicama koje vam se čine neiskoristive ili višak.

Photo by William Choquette from Pexels

Imate dodatnih pitanja?
Naišli ste na nepravilnosti u tekstu?
Javite nam se na
info@oro.hr!