DIY
objavljeno:
26. June 2021.
Opis (tag)
Autor
Mural na Sigečici oživljava i nosi snažnu ekološku poruku

Mural je jedna od realizacija  paneuropskog projekta Fish Forward u svrhu podizanja svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima konzumacije proizvoda iz ribarstva.

Kažu da svaka umjetnost u sebi ima snažnu poruku, a to dokazuje i mural koji je na Sigečici ”niknuo” na Svjetski dan oceana. Mural na zagrebačkoj Sigečici zove se „Daj ribi šansu”, a poseban je i po tome što ga krasi dodatni sloj proširene stvarnosti koji se aktivira pomoću pametnog telefona ili tableta. Da biste ga oživili, potrebno je instalirati Artivive aplikaciju, prošetati do Rapske 26b, skenirati mural i na zaslonu vašeg uređaja oživjeti more.

Osim momenta proširene stvarnosti, ovaj mural nije običan ni zbog boja kojima je oslikan, a koje eliminiraju glavne onečišćujuće tvari prisutne u zraku (uključujući dušikove okside štetne za ljudsko zdravlje) te sprječavaju rast bakterija, plijesni i spora.

Prema navodima proizvođača, površina od 100 metara kvadratnih ove boje djeluje kao i šuma iste površine. Sigurno ne postoji boja koja može zamijeniti usluge i blagodati stabala, ali u gradu koji ima vrlo malo zelenila po glavi stanovnika, ne može odmoći.

Mural je jedna od realizacija  paneuropskog projekta Fish Forward u svrhu podizanja svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima konzumacije proizvoda iz ribarstva. Ako ste imali priliku zaroniti u more prije 30 godina i danas, znate da su to dva potpuno različita svijeta. To potvrđuje i skupina međunarodnih znanstvenika na otoku Molatu koji su proteklih dana pod vodstvom WWF Adrije u potrazi za sklatom sivcem (Squatina squatina), nekoć široko zastupljenom, danas kritično ugroženom i strogo zaštićenom vrstom morskog psa.

Uslijed intenzivnog ribolova ovu smo vrstu doveli gotovo do istrebljenja. Nedavno je jedan mladi primjerak uhvaćen kao slučajni ulov i vraćen u more zahvaljujući savjesnom ribaru i pulskom akvariju. Važno je znati da su mnoge vrste pred sličnom sudbinom što će utjecati i na sigurnost opskrbe hranom. Zaštita i oporavak mogući su uvođenjem mjera kao što su zone bez ribolova”, poručuje Patrik Krstinić iz WWF Adrije.

Sklat sivac se nalazi i na zagrebačkom muralu,  a kako zaključuje voditeljica Fish Forward projekta Petra Počanić, iz mora uzimamo puno više, nego prije 50 godina

”Ne dajemo mu vremena ni prostora da se oporavi. Ljudi ovise o proizvodnji hrane koja pak ovisi o zdravim staništima. Zbog toga je iznimno važno do 2030. godine zaštititi bar 30% svjetskih mora i oceana. Danas je samo 7% pod nekim oblikom zaštite, što je nedovoljno”, zaključuje Počanić.

Photo by: PR