DIY
objavljeno:
10. November 2021.
Opis (tag)
Autor
Novi projekt koji poziva sve da smanje svoj ugljični otisak

Projekt CO2MPENSATING BY PLANTING prvi je takav program u Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji. Namijenjen je tvrtkama, institucijama i svim ostalim zainteresiranima koji sadnjom stabala žele nadoknaditi proizvedene emisije CO2 i neutralizirati vlastiti ugljični otisak.

“Shvatili smo da, kao izviđači, stručnjaci iz Hrvatskih šuma i kreativci iz agencije Hearth, zajedno možemo više i da svijest o važnosti šuma, ali i nužnosti promjene štetnog ponašanja i djelovanja na prirodu, možemo istovremeno približiti i tvrtkama i građanima. Projekt CO2MPENSATING BY PLANTING smo osmislili kako bismo pružili mogućnost onima koji zagađuju malo, ali i onima koji zagađuju puno više, da sadnjom stabala u potpunosti ili pak djelomično neutraliziraju svoje po prirodu štetno djelovanje”, rekao je poslovni direktor Saveza izviđača Dan Špicer, glavni koordinator projekta.

Akcije pošumljavanja

Spomenuti projekt CO2MPENSATING BY PLANTING prvi je takav program u Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji. Namijenjen je tvrtkama, institucijama i svim ostalim zainteresiranima koji sadnjom stabala žele nadoknaditi proizvedene emisije CO2 i neutralizirati vlastiti ugljični otisak.

Upravo takvim pristupom možete postati pozitivan primjer brige za okoliš i zajednicu. Kroz projekt će se pošumljavati šumska područja u Hrvatskoj koja su već uništena djelovanjem klimatskih promjena. 

Prva takva akcija pošumljavanja kreće ovu subotu u Demerju, zagrebačkom naselju gdje je predstavljen projekt, gdje će se umjesto crnogorice koja se posušila saditi sadnice hrasta.

Zanimljive edukacije

Projekt će sam po sebi uključivati i edukativnu komponentu, a, kako prenosi HINA, ona uključuje provođenje interaktivnih edukativnih radionica u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske kroz edukativni program nazvan “Šumoborci”.

Svi Šumoborci moći će kroz akcije pošumljavanja posaditi i svoje sadnice, pa tako i nadoknaditi dio emisija CO2 iz vlastitog ugljičnog otiska.

Planovi su veliki, a predviđeno je da će se već ove godine u akcije pošumljavanja uključiti više od 1000 volontera Šumoboraca. Akcije se, naravno, planiraju nastaviti i u idućim godinama i to još većim intenzitetom te uključivanjem brojnih drugih organizacija i volontera širom Hrvatske.

Photo by: HINA/EPA