DIY
objavljeno:
25. July 2021.
Opis (tag)
Autor
Od postolja do medalja: ovogodišnje Olimpijske igre s ekološkim predznakom

Reciklirana i pretvorena u niti, prikupljena ambalaža je korištena za 3D ispis svih 98 podija koji će se koristiti tijekom Olimpijskih igara.

Pobjednici na Olimpijskim igrama i paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. okrunit će se na postoljima koje je dizajnirao japanski umjetnik Asao Tokolo. Ono što je posebno za ta postolja jest da su izrađena od 24,5 tona odbačene plastike iz kućanstva.

400.000 boca

Plastika se prikupljala devet mjeseci, koliko je trebalo da se prikupi 400.000 boca deterdženta za pranje rublja. Spomenuta plastična ambalaža prikupljena je na punktovima postavljenim u robnim kućama i školama širom Japana.

Reciklirana i pretvorena u niti, prikupljena ambalaža je korištena za 3D ispis svih 98 podija koji će se koristiti tijekom Olimpijskih igara.

“Postolja su stvorena sa svrhom da svijetu pokažu različite načine na koje se održivo društvo može ostvariti, te su u povijesne Igre prvo uključili cijelo stanovništvo Japana u proces proizvodnje podija”, objasnili su organizatori za Deezen.

Zeleni ciljevi

Međutim, podiji nisu jedini te cijele Olimpijske igre sa sobom nose ekološki predznak.

Japansko stanovništvo angažiralo se i za prikupljanje elektroničkih uređaja koji su korišteni za izradu medalja. Nadalje, olimpijski prstenovi na prednjim dijelovima podija izrađeni su od recikliranog aluminija korištenog za privremeni smještaj onih koji su raseljeni u potresu Velikog istočnog Japana 2011. godine.

Organizacijski odbor Tokyo 2020. predstavio je i ciljeve ponovne upotrebe ili recikliranja, koji govore da će 65 posto cjelokupnog otpada stvorenog radom Igara i 99 posto svih predmeta nabavljenih za igre biti reciklirano.

Tvrtka Procter & Gamble, koja je olimpijski sponzor, postolja će na kraju pretvoriti u boce sa šamponom i deterdžentom.

Svih 24,5 tona plastične ambalaže koja je korištena za izradu podija iznosi manje od 0,004 posto od 714.000 tona koje tvrtka proizvodi svake godine, a ovo će im kao konglomeratu biti snažan korak naprijed prema društvenoj odgovornosti.