DIY
objavljeno:
24. September 2021.
Opis (tag)
Autor
Organski dan obilježavat će se i u Hrvatskoj

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović u svojstvu izaslanika europskog udruženja poljoprivrednika Copa Cogeca, kao potpredsjednik ovog udruženja sudjelovao je 23. rujna 2021. na svečanosti potpisivanja sporazuma o pokretanja „Organskog dana EU“.

Tri institucije EU – Europski parlament, Vijeće Europske unije i Europska komisija – potpisale su zajedničku deklaraciju kojom je 23. rujna službeno proglašen Organskim danom EU -a. 

Ovo se nadovezuje na akcijski plan za razvoj ekološke proizvodnje, koji je komisija usvojila u ožujku, a najavila je stvaranje takvog dana za podizanje svijesti o ekološkoj proizvodnji.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović u svojstvu izaslanika europskog udruženja poljoprivrednika Copa Cogeca, kao potpredsjednik ovog udruženja sudjelovao je 23. rujna 2021. na svečanosti potpisivanja sporazuma o pokretanja „Organskog dana EU“.

Hrvatska predstavila EU

Time je upravo Hrvatska dobila tu čast da predstavlja sve EU poljoprivrednike, odnosno da svoj potpis u ime Copa Cogece stavi predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, koji obavlja funkciju potpredsjednika Cope, među ostalim i za ekološku poljoprivredu.

Jakopović je djelovao u u ime 22 milijuna poljoprivrednika i članova njihovih obitelji, kao i 22.000 zadruga koje su posvećene tome da svakodnevno opskrbljuju 446 milijuna građana EU sigurnom, hranjivom, visokokvalitetnom i pristupačnom hranom.

Kako dodaje Jakopović, za europske poljoprivrednike i poljoprivredne zadruge ovo je i bit će važan dan. Kao tržišno orijentirani sektor, ponosni su što su potrošači u EU sve više zainteresirani za ovaj način proizvodnje.

“Ekološko uzgoj neprestano raste u posljednjem desetljeću (čak 62 posto u deset godina), sa 8,5 milijuna hektara u 2010. na 13,8 milijuna hektara u 2019. To je omogućilo da sve više poljoprivrednika ulažu u prelazak na ekološku proizvodnju, te moramo nastaviti omogućavati njihova daljnja ulaganja”, dodao je Jakopović.

Ekološki izazovi

Udruženje Copa i Cogeca smatra da cilj podizanja na 25 posto poljoprivrednog zemljišta EU -a koje bi trebalo biti pod ekološkim uzgojem do 2030. godine predstavlja još jedan veliki izazov. Europski ekološki poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge trebaju zato imati odgovarajući set alata za zaštitu usjeva i uroda od promjena u okolišu. Da bi se doseglo 25 posto organske poljoprivrede, potrebno je povećati istraživanje i inovacije, a također se mora osigurati kvalitetan genetski materijal, sjeme te kvalitetna zaštita bilja. Posebna se pozornost mora posvetiti sektorima proizvodnje stoke u ekološkom uzgoju i akvakulturi gdje je udio organskog tržišta i dalje prilično nizak, ističu u udruženju EU poljoprivrednika Copa i Cogeca.

„Ako doista želimo osigurati zdrav rast sektora, morat ćemo osigurati da ekološki sektor zadrži svoju ekonomsku održivost. Moramo se pobrinuti da na razvoj europskog poljoprivredno-prehrambenog tržišta ne utječe negativno sve veća konkurencija proizvoda koji nisu iz EU-a, dok bi ZPP svoju potporu trebao usmjeriti na proces tranzicije. Danas smo vrlo sretni što sudjelujemo u stvaranju EU Organic day, a nadamo se da će tijekom ovog dana svi akteri sektora, zajedno s europskim i nacionalnim zakonodavcima, promicati i podržavati europsku organsku proizvodnju”, poručio je u ime europskih poljoprivrednika Jakopović.

Jačanje proizvodnje, suradnja ​​s drugim dionicima opskrbnog lanca i povećanje svijesti o ekološkoj hrani među potrošačima u EU, zaključak je udruženja Copa i Cogeca koje je Jakopović prenio europskim čelnicima na svečanosti sklapanja Sporazuma.

Photo by: Hrvatska poljoprivredna komora