DIY
objavljeno:
29. July 2021.
Opis (tag)
Autor
Podvodna farma kao novi način ekološkog uzgoja

Nemov vrt predstavlja podvodnu farmu smještenu na dubini od 10 metara pod morem i udaljenoj  100 metara od obale Nolija u Italiji. Farmu čini šest kupola punjenih zrakom za uzgoj biljaka koje su izrađene od akrila i dovoljno debele da podnose pritisak pod morem.

Tanka je granica između provokacije i ambicije, a to najbolje opisuje slučaj Sergija Gamberinija, osnivača tvrtke Ocean Reef Group koji je 2012. godine odlučio spojiti ronjenje i vrtlarenje. Uživajući na godišnjem odmoru, zapitao se o stvaranju alternativnog sustava poljoprivrede koji je posebno posvećen onim područjima u kojima uvjeri okoliša ili ekonomski razlozi čine rast biljaka teškim. Koliko god se ideja u početku činila bizarnom, to ga nije obeshrabrilo da uz pomoć svog tima krene eksperimentirati potapajući prozirne biosfere 20 metara ispod površine mora i puneći ih zrakom.  Korak po korak i tim je iste godine uspio uzgojiti malu količinu bosiljka. U naredne dvije godine širili su podvodne konstrukcije kao i proizvodnju bosiljka, a 2015. projekt je službeno dobio naziv ,,Nemo’s garden.”

Ekološki i samoodrživo

Nemov vrt predstavlja podvodnu farmu smještenu na dubini od 10 metara pod morem i udaljenoj  100 metara od obale Nolija u Italiji. Farmu čini šest kupola punjenih zrakom za uzgoj biljaka koje su izrađene od akrila i dovoljno debele da podnose pritisak pod morem. Svaka od njih je pričvršćena za morsko dno i ima platformu na kojoj ronilac može stajati kako bi bio u mogućnosti raditi unutar iste. Unutrašnjost kupole čini polica koja prolazi cijelim opsegom i na koju se postavljaju biljke, alati te senzori za kisik, vlažnost, radio komunikacija i ostala potrebna oprema.  Također, sve kupole imaju ugrađen Wi-Fi te je pomoću aplikacije na telefonu s površine moguće kontrolirati procese unutar istih. 

Podvodna farma održava se bez vanjske potpore te nije štetna za morski okoliš. Unutar svake kupole razvijen je učinkovit ekosustav, sastavljen od dijelova koji dinamički međusobno djeluju.  Biljke se hrane hidroponskim sustavom koji se spiralno vrti oko rubova, a voda nastaje isparavanjem slane morske vode i kondenziranjem pa nema potrebe za dodatnim izvorom slatke vode. Dodatna snaga za osvjetljenje, pumpe i senzore dobiva se pomoću generatora vjetra i solarnih panela koji su smješteni na površini što sustav čini potpuno ekološkim i samoodrživim.

Drugačiji pristup

Kroz godine je tim radio razna znanstvena istraživanja i preliminarne analize, a najnovije, objavljeno u Sciencia horticulturae, ukazuje na to da biljke uzgojene u podvodnom okruženju imaju drugačiji sastav eteričnog ulja u usporedbi s onima koje su uzgojene na kopnu. Naime, u podvodnim biljkama je otkriveno više fotosintetskih pigmenata i polifenola koji predstavljaju važne antioksidante. Dok uzgoj biljaka i povrća zahtjeva crveno svjetlo zbog svoje rastuće energije te je isto kod kopnenog uzgoja lako reproducirati, u podvodnom uzgoju tim stručnjaka trenutno iskorištava sposobnost morskih algi da pretvore zeleno svjetlo u crveno, povećavajući time dostupnu količinu svjetla koja je potrebna.

Poljoprivreda je kroz povijest pokazala da se može prilagoditi ekstremnim uvjetima, od uzgoja biljaka u polarnim uvjetima pa sve do uzgoja u svemiru. Kako većina ekološki prihvatljivih i inovativnih projekata ima ograničene opsege primjene, pa je tako Nemov vrt trenutno samo istraživački laboratorij, ali uz proširenje ideje i podršku nacionalnih i svjetskih institucija očekuje se da bi ovakav način uzgoja mogao ojačati sigurnost i proizvodnju hrane za cijeli svijet.