DIY
objavljeno:
26. November 2020.
Opis (tag)
Autor
Razveselite mališane Dječjim priručnikom za održivi razvoj

Dječji priručnik za održivi razvoj na temu prepoznavanje i razvrstavanje otpada je originalno osmišljen i napravljen kao element održivosti UZOR-ovog programa Zajedno za djecu i planet Zemlju, a namijenjen je djeci predškolske (od prvih koraka) i školske dobi (do 4. razreda osnovne škole).

Dječji priručnik

Kako bi djeca stekla ispravne životne navike na području prepoznavanja i razvrstavanja otpada, neophodno ih je od najranije dobi odgajati i obrazovati na njima zanimljiv način. Također, djeci je potrebno u njihovom svakodnevnom okruženju (vrtiću, školi, domaćinstvu, igraonici) omogućiti odvojeno sakupljanje prepoznatog i razvrstanog otpada.

Znamo da je neophodno razvijati odgovornost djece prema sebi samima i prema njihovom jedinom domu, kreirajući zajedno društvo u kojem želimo živjeti i koje želimo ostaviti onima koji dolaze nakon nas. Možemo i moramo početi raditi drugačije za djecu i planet Zemlju jer ne postoji planet B!

UZOR, Udruga za održivi razvoj Hrvatske, još davne 2012. je pokrenuo program Zajedno za djecu i planet Zemlju u svojoj lokalnoj zajednici (gradu Koprivnici) da bi ga s vremenom proširio i u druge dijelove Hrvatske.

Originalnost UZOR-ovog programa se očituje kroz sljedeća tri elementa održivosti čijom pojedinačnom ili zajedničkom primjenom postižemo odgoj i obrazovanje djece za održivi razvoj na temu otpada:

Ekočuvari

Dječje eko radionice – prepoznavanje i razvrstavanje otpada kroz igru štafeta.

Dječje eko kutije – set od sedam reciklabilnih kartonskih kutija s biorazgradivim vrećama za odvojeno sakupljanje otpada i s posebno osmišljenim likovima za djecu: Vila Papirica (za papir), Petko Peti (za plastiku), Bocko Boca (za staklo), Limenko Lim (za metal), Straško Strašić (za tekstil), Lovac na munje (za stare baterije) i Bio Vrtlarica (za biootpad).

Dječje eko kutije

Dječji priručnik za održivi razvoj na temu prepoznavanje i razvrstavanje otpada – sadrži pjesme, zadatke prepoznavanja i razvrstavanja otpada, zadatke bojanja, zagonetke, igre povezivanja, eliminiranja, zaokruživanja i ponovne upotrebe otpada – sve utemeljeno na posebno osmišljenim likovima za djecu: Vila Papirica (za papir), Petko Peti (za plastiku), Bocko Boca (za staklo), Limenko Lim (za metal), Straško Strašić (za tekstil), Lovac na munje (za stare baterije) i Bio Vrtlarica (za biootpad).

Dječji priručnik za održivi razvoj možete besplatno preuzeti ili ga u tiskanom obliku naručiti na uzorhrvatske@gmail.com.

Imate dodatnih pitanja?
Naišli ste na nepravilnosti u tekstu?
Javite nam se na
info@oro.hr!