Statistike i podaci
objavljeno:
15. July 2020.
Opis (tag)
Autor
Može li tekstilna industrija smanjiti utjecaj na okoliš?

O utjecaju tekstilne industrije na okoliš znamo već puno. Tekstilna industrija je drugi najveći zagađivač okoliša, odmah iza naftne  industrije. U svakom koraku proizvodnje tekstila i procesima nakon proizvodnje potrebna je velika količina energije, vode i kemikalija. Za proizvodnju jedne majice potrebno je oko 2,500 litara vode, dok par kožnih cipela zahtijeva 16 000 litara vode! Prosječna dnevna potrošnja vode u tekstilnoj industriji je 1,6 milijuna litara vode na 8000 kg tkanine. Voda je potrebna da omogući ulaz kemikalijama u tkaninu, za bojanje i tiskanje tkanine, te za pranje. Procjenjuje se da 20% industrijskog zagađenja voda potiče od bojanja tekstila i drugih procesa vezanih za obradu tekstila.

Globalna potrošnja odjeće se u periodu između 2000. i 2014. udvostručila. Pretpostavlja se da će količina potrošnje robe do 2030. doseći 103 milijuna tona. Svaki građanin, prosječno, tokom godine  kupi 5 kilograma odjeće, dok su za EU i SAD te brojke još veće i iznose i do 16 kilograma. Prema podacima Ministarstva zaštite  okoliša i energetike, potrošnja u RH u 2015. godini je iznosila 11 kg po stanovniku, a količina otpadnog tekstila i otpadne obuće u RH u 2017. godini je iznosila 60 000 tona… Od toga je 90% završilo  u komunalnom otpadu.. U svijetu se procjenjuje da nastaje 2.1 milijardu tona otpada od tekstilne industrije od kojeg samo 20% bude reciklirano.

No nije sve tako crno,  određeni proizvođači ulažu znatan napor kako bi smanjili utjecaj na okoliš.

Jedno rješenje prilikom obrade tekstila je “Air Dyeing Technology” koja koristi zrak umjesto vode za mokro bojanje. Takav način bojanja koristi 95% manje vode i 86% manje energije od konvencionalnih procesa bojenja tkanina.

Proizvođač Levi`s  proizvode traperice Water< Less®. Kako navode njihovi dizajneri su izazvali sebe kako bi dobili isti izgled koji svi volimo, ali koristeći manje vode u završnoj fazi. Zato je Levi’s® razvio više od 20 inovativnih tehnika koje upravo to čine: koristi manje dragocjenog prirodnog resursa našeg svijeta. U 2019. 69% njihovih proizvoda je dobiveno na taj način.

Tvrtka Patagonija prodaje odjeću napravljenu od plastičnih boca. Taj proces recikliranja plastičnih boca napravljenih od polietilen tereftala (PET) se temelji na topljenju boca te pravljenju tkanine od otopine. Pretpostavlja se da su između 1993. i 2006. godine iskoristili 86 milijuna plastičnih boca koje bi u suprotnom završile na odlagalištima otpada…