Statistike i podaci
objavljeno:
15. May 2020.
Opis (tag)
Autor
Nove EU oznake za gume za smanjenje emisija

Jeste li znali da na gume otpada do 20% potrošnje goriva vozila? Europski parlament je 13. svibnja 2020. odobrio nove oznake automobilskih guma, a primjenjivat će se od 1.svibnja 2021.g.. Vjeruje se da bi novi način označavanja mogao dovesti do smanjenja emisije CO2 od 10 milijuna t i do povećanog prometa od 9 milijardi € u proizvodnji.

Cestovni promet odgovoran je za otprilike 22 posto emisija stakleničkih plinova u EU-u, a promet je jedini sektor u kojem su emisije na višoj razini nego u 1990.

Nove oznake će morati biti jasno vidljive potrošačima, dostupne na svim mjestima prodaje, uključujući i Internet, te sadržavati QR kod za lakše i brže skeniranje. Morat će sadržavati informacije o potrošnji goriva, prianjanju na mokroj površini kao i informacije o razini buke. U budućnosti se planiraju dodati informacije o prijeđenoj kilometraži, abraziji, obnovljenim gumama te o snijegu i ledu.

„Ažurirane oznake za gume jednostavan je, ali učinkovit alat, doprinosi sigurnijoj i čiščoj mobilnosti potičući promjene u ponašanju potrošača. Propis osigurava da potrošači dobivaju jasne, relevantne i usporedive informacije prilikom izbora svojih guma. Čestice koje se oslobađaju od guma čine većinu mikro plastike u okolišu. Uredba rješava ovo goruće pitanje uključivanjem parametara kilometraže i abrazije u područje čim postanu dostupne odgovarajuće metode ispitivanja. “, Henna Virkkunen, izvjestitelj (EPP, FI)

Nova oznake primjenjivat će se i na teška vozila (takozvane C3 gume) koja trenutno nisu obuhvaćena zahtjevima EU za označavanjem.