Statistike i podaci
objavljeno:
29. October 2020.
Opis (tag)
Autor
Sredozemno more se guši u plastici – IUCN izvješće

Izvješće Međunarodnog saveza za očuvanje prirode, IUCN, je u utorak 27.10.2020. objavio da više od 200 000 tona plastike svake godine završi u Sredozemnom moru.

Novo izvješće IUCN-a procjenjuje da 229 000 tona plastike svake godine curi u Sredozemno more, što je ekvivalent 500 brodskih kontejnera svaki dan. Ako se ne poduzmu značajne mjere za rješavanje – do 2040.godine ta količina će biti i pola milijuna tona.

Otkrivaju da makroplastika koja nastaje zbog lošeg upravljanja otpadom čini 94% ukupnog istjecanja plastike u mora. Jednom isprana u more, plastika se uglavnom taloži u sedimentima u obliku mikroplastike (čestice manje od 5 mm). Izvještaj procjenjuje da se u Sredozemnom moru nakupilo više od milijuna tona plastike.

„Plastično onečišćenje može dugoročno naštetiti kopnenim i morskim ekosustavima i biološkoj raznolikosti. Morske životinje mogu se zaplesti ili progutati plastični otpad i na kraju umrijeti od iscrpljenosti i gladi. Uz to, plastični otpad u okoliš oslobađa kemijske tvari poput omekšivača ili usporivača gorenja, koji mogu biti štetni i za ekosustave i za ljudsko zdravlje, posebno u poluzatvorenom moru poput Mediterana. Kao što ovo izvješće jasno pokazuje, trenutne i planirane mjere nisu dovoljne za smanjenje curenja plastike i sprječavanje tih utjecaja“, rekla je Minna Epps, direktorica IUCN-ovog globalnog pomorskog i polarnog programa.

Plastično zagađenje štetno je za morski divlji svijet, npr. zapetljavanjem ili izgladnjivanjem prilikom hranjenja. Također se smatra da se nakuplja u prehrambenoj mreži, s potencijalno negativnim utjecajima na ljudsko zdravlje.

Prema izvješću, Egipat (oko 74 000 tona godišnje), Italija (34 000 tona godišnje) i Turska (24 000 tona godišnje) zemlje su s najvećim stopama zagađenja Sredozemlja plastikom, uglavnom zbog lošeg upravljanja otpadom i velike primorske populacije. Međutim, po stanovniku, Crna Gora (8 kg / godišnje / osoba), Albanija, Bosna i Hercegovina i sjeverna Makedonija (svaka koja doprinosi oko 3 kg / godišnje / osoba) imaju najviše razine istjecanja.

Za primarnu mikroplastiku – plastiku koja u oceane ulazi u obliku malih čestica – dotok plastike u Sredozemlje procjenjuje se na 13 000 tona godišnje. Prašina iz guma najveći je izvor (53%), zatim tekstil (33%), mikrokuglice u kozmetici (12%) i proizvodne pelete (2%).

Na temelju projiciranog godišnjeg povećanja globalne proizvodnje plastike od 4%, izvještaj iznosi različite scenarije istjecanja i procjenjuje ključne akcije koje bi mogle pridonijeti smanjenju tokova plastike u Sredozemlju tijekom sljedećih 20 godina. Otkriva da će prema uobičajenom scenariju godišnje curenje doseći 500.000 tona godišnje do 2040. godine, te naglašava da će biti potrebne ambiciozne intervencije izvan trenutnih obveza kako bi se smanjio dotok plastike u more.

Ovo izvješće dio je niza publikacija u programu IUCN-a Close the Plastic Tap. Publikaciju je podržala Mava Foundation.

Publikacija je dostupna ovdje.

Izvor: https://www.iucn.org/news/marine-and-polar/202010/over-200000-tonnes-plastic-leaking-mediterranean-each-year-iucn-report

Image by Nico Boersen from Pixabay

Imate dodatnih pitanja?
Naišli ste na nepravilnosti u tekstu?
Javite nam se na
info@oro.hr!