Statistike i podaci
objavljeno:
15. February 2021.
Opis (tag)
Autor
U mobitelima se krije pravo malo bogatstvo

Prema istraživanju reBuya na 27 zemalja, Hrvatska ja zauzela 22. mjesto kada je riječ o vrijednosti koju skriva u e-otpadu. Ne čini se da je riječ o naročito dobrim rezultatima, no zapravo je istina da prema tom izvještaju Hrvati imaju 10 milijuna eura vrijednosti u zlatu, srebru i platini, a sve od starih mobilnih uređaja.

U Hrvatskoj više od 80 posto mobilnih uređaja tijekom svog životnog ciklusa barem jedanput promijeni vlasnika, stoji u istraživanju njemačke tvrtke reBuy. Vjerojatno je i većina nas barem jednom naslijedila ili svoj stari uređaj nekome udijelila na korištenje i takav pristup je, ako se osvrnemo na perspektivu stvaranja otpada, dobar pristup.

Međutim, postoje i situacije kada mobilni uređaji ne nađu novog vlasnika. Bilo zbog kvara ili trendova, odlažu se na police te tako nastaje elektronički otpad.

Prema istraživanju reBuya na 27 zemalja, Hrvatska ja zauzela 22. mjesto kada je riječ o vrijednosti koju skriva u e-otpadu. Ne čini se da je riječ o naročito dobrim rezultatima, no zapravo je istina da prema tom izvještaju Hrvati imaju 10 milijuna eura vrijednosti u zlatu, srebru i platini, a sve od starih mobilnih uređaja. To, složit ćemo se, nisu male brojke.

Iako su postali sredstvo održivosti, u Hrvatskoj, prema strukturi glave po stanovniku, mobilne uređaje i dalje nemaju svi. S druge strane 3,4 milijuna mobilnih uređaja izuzeti su bilo kakve aktivnosti.

Nastavno na tu brojku, jasno je kako e-otpad postoji, a danas u Hrvatskoj posjedujemo 106 tona takvog otpada. Na sreću, čak iako nam kultura recikliranja nije na zavidnoj razini, kada je riječ o recikliranju e-otpada nalazimo se u top 10 zemalja obuhvaćenih istraživanjem. Po kulturi recikliranja mogli bismo se ugledati na susjednu Sloveniju koja se tu našla pri samom vrhu, a ukupno najveću vrijednost u e-otpadu ima Švedska s 40,4 milijuna eura.

U ukupnom rangiranju bolji smo i od SAD-a i država kao što su Nizozemska ili Kanada. Kada je riječ o mobitelima koji su izuzeti bilo kakva korištenja, Amerika je tu apsolutni lider, a slijede ih i Njemačka te Ujedinjeno Kraljevstvo.

Potencijal za Hrvatsku leži u kulturi korištenja mobitela, koji je do prije par godina često bio i međugeneracijski. Iako dolaskom novih generacija takva situacija nije više uvelike zastupljena, porast navike recikliranja ono je u što se moramo uzdati.

Imate dodatnih pitanja?
Naišli ste na nepravilnosti u tekstu?
Javite nam se na
info@oro.hr!

Photo by Eirik Solheim on Unsplash