Uncategorized
objavljeno:
15. December 2020.
Opis (tag)
Autor
1,56 milijardi maski u oceanima…

U 2020.godini oceane smo zagadili sa 1,56 milijardi maski za lice – izvještaj je nevladine honkonške organizacije OceansAsia.

Naši će oceani biti preplavljeni s 1,56 milijardi maski za lice samo u 2020. godini, kaže se u izvješću koje je ovih dana objavila organizacija za zaštitu mora OceansAsia sa sjedištem u Hong Kongu. To će rezultirati s dodatnih 4680 do 6240 tona zagađenja morskom plastikom, navodi se u izvješću pod naslovom “Maske na plaži: Učinak COVID-19 na zagađenje morskom plastikom”. Tim maskama će trebati čak 450 godina da se razbiju, polako pretvarajući se u mikroplastiku, dok negativno utječu na morski divlji svijet i ekosustave.

Kako bi se došli do tih rezultata, koristila se procjena proizvedenih maski u 2020.godini, a  koja iznosi 52 milijarde, konzervativna stopa gubitka od 3% i prosječna masa od 3 do 4 grama za polipropilensku kiruršku masku za lice za jednokratnu uporabu.

“1,56 milijardi maski za lice koje će vjerojatno ući u naše oceane 2020. godine samo su vrh ledenog brijega”, kaže dr. Teale Phelps Bondaroff, direktor istraživanja za OceansAsia i vodeći autor izvještaja. “4680 do 6240 tona zaštitnih maski samo su mali dio od procijenjenih 8 do 12 milijuna metričkih tona plastike koja svake godine ulazi u naše oceane.”

Potrošnja plastike, koja godinama kontinuirano raste, značajno se povećala kao rezultat pandemije COVID-19.

“Briga o higijeni i rast usluge dostave hrane doveli su do povećane upotrebe plastike, posebno plastične ambalaže”, kaže Gary Stokes, direktor operacija OceansAsia. “U međuvremenu je niz mjera namijenjenih smanjenju potrošnje plastike, poput zabrana jednokratne plastične vrećice, odgođen, pauziran ili vraćen.”

Korištenje maski za lice, postalo je uobičajeni način za sprečavanje širenja virusa, a mnoge zemlje i zakonski obvezuju građane i nalažu nošenje maski.

Maske za jednokratnu upotrebu izrađene su od raznih topljenih plastika i teško ih je reciklirati zbog sastava i rizika od onečišćenja i infekcije. U oceane ulaze kad su smeće, kada su sustavi za gospodarenje otpadom neadekvatni ili ih uopće nema ili kad ti sustavi postanu preopterećeni zbog povećanih količina otpada.

“Zagađenje morskom plastikom razara naše oceane”, kaže Gary Stokes, operativni direktor OceansAsia. „Plastično zagađenje svake godine ubije oko 100 000 morskih sisavaca i kornjača, preko milijun morskih ptica, pa čak i veći broj riba, beskičmenjaka i drugih životinja. Također negativno utječe na ribarstvo i turističku industriju, a globalno gospodarstvo košta oko 13 milijardi USD godišnje. “

Izvještaj traži od ljudi da nose maske za višekratnu upotrebu kad god je to moguće, odgovorno odlažu maske i smanjuju ukupnu potrošnju plastike za jednokratnu upotrebu. Također poziva vlade da:

• Provode politike osmišljene kako bi potaknule upotrebu maski za višekratnu upotrebu, poput objavljivanja smjernica u vezi s pravilnom proizvodnjom i uporabom maski za višekratnu upotrebu;

• Potiču inovacije i razvoj održivih alternativa plastičnim maskama za jednokratnu upotrebu;

• Educiraju javnost o odgovornim načinima zbrinjavanja maski te obeshrabruju povećanje smeća povećanjem novčanih kazni;

• Popravljaju i poboljšavaju sustave gospodarenja otpadom kako bi se smanjili gubici i završavanje smeća u oceanima i morima.

“Kritično je da radimo na smanjenju upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu i svi moramo imati ulogu”, kaže dr. Phelps Bondaroff. “Postoje mogućnosti za višekratnu upotrebu i održivost za gotovo svaki pojedinačni plastični predmet za jednokratnu upotrebu. Molimo vas da nosite masku za višekratnu upotrebu, osim ako nije prijeko potrebno, i pripazite da sve maske odgovorno odložite.

Image by Jeyaratnam Caniceus from Pixabay

Izvor: https://oceansasia.org/covid-19-facemasks/

Imate dodatnih pitanja?
Naišli ste na nepravilnosti u tekstu?
Javite nam se na
info@oro.hr!