Uncategorized
objavljeno:
3. December 2020.
Opis (tag)
Autor
Šri Lanka kopa rovove oko deponija smeća kako bi od njih odvratila divlje slonove

AMPARA, Šri Lanka (Reuters) – Vlada Šri Lanke kopa rovove oko jednog od svojih odlagališta kako bi izbjegla stada gladnih slonova i smanjila sukobe između životinja i seljana. Deseci slonova svakodnevno izlaze iz šume na odlagalište smeća u blizini grada Ampara na istoku, preturajući po gomilama smeća tražeći uvele ostatke povrća. To je postalo uobičajen prizor na tri najveća odlagališta u zemlji, koja se nalaze uz zone zaštite divljih životinja.

Foto: Reuters, screenshot

Dužnosnici navode da uz ostatke hrane, slonovi pojedu i plastiku, što ih polako ubija. U 2019. umrlo je do sada najviše slonova, njih 361, uglavnom zbog ljudskog djelovanja, izvijestile su lokalne ekološke skupine.

Odlagalište otpada Ampara stvoreno je prije otprilike deset godina usred slonskog koridora u kojem živi 200 do 300 slonova. Električne ograde nisu uspjele zadržati odlučne životinje dalje.

“Za to ne postoji odgovarajući plan ili sustav za rješavanje ovog problema. Vladine institucije uspostavile su odlagališta otpada na granici zona zaštite divljih životinja. Jednom kada  se to napravi divlji slonovi i druge divlje životinje jedu to smeće i umiru.“,rekao je P.H. Kumara, dio odbora poljoprivrednika Gal Oya, poljoprivredni kolektiv u regiji oko Ampare.

Foto: Reuters, screenshot

Vlada sada pokušava iskopati rovove oko deponija kako bi odvratila životinje. Seljani koji su imali neugodan suživot s divljim stadima, kažu da se situacija samo pogoršava. “Divlji slonovi koji dolaze na odlagalište ovdje se danonoćno motaju”, rekao je Kumara. “Zatim odlaze u susjedna sela i štete seljanima, njihovoj imovini i poljoprivrednom zemljištu. Krajnji rezultat je da se sukob čovjek-slon pogoršava i gubimo slonove koji su nacionalno bogatstvo. “

Na Šri Lanki koja ima 22 milijuna stanovnika živi oko 7.500 divljih slonova. Pripitomljeni slonovi štuju se na otoku i koriste se u vjerskim i kulturnim događanjima tijekom cijele godine.

Photo by Magda Ehlers from Pexels

Izvor: https://www.reuters.com/article/us-sri-lanka-elephants-landfill-idUSKBN2850MW

Imate dodatnih pitanja?
Naišli ste na nepravilnosti u tekstu?
Javite nam se na
info@oro.hr!