Savjetovanje, Usluge
objavljeno:
19. October 2020.
Opis (tag)
Autor
Je li Vaša ambalaža reciklabilna?

Prošli tjedan gledam super proizvod, lijepo zapakiran, i čitam koliko je bitno da osim dobrog proizvoda imate i dobro „pakiranje“. U tom trenu postavljam pitanje – je li ambalaža reciklabilna?

Naravno da nije bila… ☹ Kao – to se radi u „uređenim zemljama“, ne i kod nas…?

Kako ocijeniti ambalažu prema mogućnosti recikliranja? Može li se to i kod nas? Tko to radi i daju li neku potvrdu?

Sve su to pitanja s kojima sam se susrela u proteklih nekoliko tjedana. I našli smo odgovor – da, može se!

Tvrtka Interseroh nudi uslugu „Made for Recycling“ – ocjenjivanje i certificiranje ambalaže prema mogućnosti recikliranja – ako i Vas bude netko pitao…

Izazovi koje pred nas stavlja Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži navodi da je u gospodarenju otpadnom ambalažom potrebno reciklirati najmanje 55% ukupne mase otpadne ambalaže namijenjene materijalnoj oporabi. Kako to postići i može li se sva ambalaža stavljena na tržište uopće reciklirati?

Bifa Umweltinstitutu GmbH, navodi – Pod pojmom „mogućnost recikliranja” u osnovi se podrazumijeva do koje mjere se materijali korišteni za proizvodnju proizvoda na kraju vijeka trajanja proizvoda, mogu vratiti u petlju materijala za ponovno korištenje i zatvoriti krug.

Nadalje navode da potrošači moraju biti u mogućnosti jasno prepoznati dijelove ambalaže te odrediti vrstu materijala bez zabune kako bi ambalaža u konačnici stvarno bila dobro razvrstana i reciklirana.

Suradnjom instituta bifa i Fraunhofer IVV te Interseroha osmišljena je metodologija ocjenjivanja reciklabilnosti ambalaže „Made for Recycling“.

Znak kvalitete “Made for Recycling”

Prilikom ispitivanja i analize ambalaže ocjenjuje se prikupljanje, sortiranje kao i obrada ambalaže, te se ista boduje po razinama. Prema sustavu ocjenjivanja ambalaža dobiva određenu ocjenu – od nereciklabilno do vrlo dobro. Na kraju ispitivanja proizvođač dobiva Izvješće i Certifikat. Ambalaža ocijenjena ocjenom „Vrlo dobro“ dobiva i mogućnost korištenja Znaka kvalitete „Made for Recycling“.

Imate dodatnih pitanja?
Želite saznati više?
Javite nam se na info@oro.hr!