Savjetovanje
objavljeno:
23. February 2021.
Opis (tag)
Autor
Mislim da je izuzetno bitno da se u inicijative poput Pariškog sporazuma aktivno uključe i najveće države zagađivači

Klimatske promjene, mladi, aktualna politička situacija ili aktivizam – sve su to teme goruće teme kojima se bavi Forum za održivi razvoj Zeleni prozor. Svojim predanim radom trude se iznijeti promjene u Hrvatskoj, a mi smo ovaj tjedan za portal ORO razgovarali s njihovom predsjednicom Kajom Pavlinić. Kako nam govori naša sugovornica, važnost zaštite okoliša ponekad je teško objasniti, no mladi su spremni iznijeti promjene.

Koji su projekti koje biste istaknuli, a da je Forum za održivi razvoj pokrenuo  u prethodnom razdoblju?

Prošla godina je za nas, unatoč pandemiji, bila iznimno produktivna i omogućila nam da se usredotočimo na projekte za koje inače ne bi imali vremena, s obzirom na to da smo organizacija mladih koja nema zaposlenih, već živi i djeluje isključivo kroz uloženo slobodno vrijeme svih naših članova koji žele aktivno sudjelovati u svojoj zajednici.

U periodu od srpnja do rujna, održali smo seriju online razgovora u sklopu projekta “Green Post-Corona Talks” Zelene europske fondacije (Green European Foundation). Cilj razgovora je bio shvatiti na koje načine će pandemija utjecati na razne skupine i cjelokupnu zajednicu. Pričali smo o klimatskim promjenama, mladima, ranjivim skupinama, političkoj situaciji u regiji, europskim integracijama te aktivizmu. U samim razgovorima sudjelovalo je preko 240 sudionika, na društvenim mrežama diskusije je pratilo oko 4.500 sudionika, a u razgovore smo kao sugovornike uključili razne druge organizacije te govornike iz Hrvatske i regije.

U kolovozu smo započeli projekt “Studenti za studente – naš glas za dostojanstvo studentskog rada” u sklopu ad hoc akcijskih projekata Fonda za aktivno građanstvo. Cilj projekta je bio istražiti status studentskog rada u Hrvatskoj i otkriti u kakvim su se situacijama studenti našli tijekom pandemije te doći do konkretnih prijedloga izmjena propisa U sklopu projekta, provedeno je online istraživanje koje je obuhvatilo preko 632 studenata, održano je šest fokus grupa i jedna javna tribina. Šokiralo nas je kako je čak 22.4% studenata navelo kako su izgubili posao tijekom pandemije, 4.1% njih moralo je pauzirati svoj studij zbog okolnosti, a čak 84.4% njih smatra kako država nije učinila dovoljno da zaštiti studente i njihove studentske poslove tijekom pandemije.

Naposljetku, godinu smo završili s tri nacionalna treninga u sklopu projekta Zelene europske fondacije pod nazivom “European Green Activists Training”. To je četvrti puta da se projekt održava u Hrvatskoj, a prvi puta da smo ga morali održati u potpunosti u online formatu. Kroz ovaj projekt, 17 sudionika dobiva priliku naučiti nešto više o klimatskim promjenama, održivom razvoju, europskim institucijama, aktivnom građanstvu, zelenim temama i generalno zelenom pokretu u EU.

Održivi razvoj je integralna cjelina, a nas zanima na što u svom radu fokus stavlja Forum?

Cilj naše udruge je prvenstveno postati platforma za demokratsku raspravu, ali i mjesto gdje će se kritički, ali argumentirano raspravljati. Trenutno nam je glavni fokus na edukaciji mladih o konceptu održivog razvoja, klimatskim promjenama, aktivnom građanstvu, procesu donošenja odluka na lokalnoj, nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini, zelenim politikama i svim temama kojima se bavi zeleni pokret. Mišljenja smo da mladi ne mogu djelovati aktivno i efikasno ako njihovi kapaciteti nisu osnaženi i ako nemaju sve potrebne vještine i informacije. Mi smo tu da im pružimo sve potrebno znanje i vještine te ih potaknemo da sami poduzmu određene korake.

Svakako bismo se u budućnosti voljeli profilirati u određenim smjerovima koji još profesionalnije doprinose održivom razvoju, no budući da smo udruga sastavljena od uglavnom studenata i mladih profesionalaca, trebat će još vremena da udruga odraste i sazre u nešto još ozbiljnije – zajedno s nama.

Koliko je među mladima važno govoriti o temama zaštite okoliša?

Izuzetno važno. Drago mi je da je u posljednjih godinu-dvije ta tema postala dio mainstreama i što cijela problematika uživa nikad veću vidljivost. Mislim da je jako bitno da, osim članaka u medijima, mladima omogućimo učenje o temama kao što su zaštita okoliša i klimatske promjene. Kako bi shvatili ozbiljnost cijele situacije, bitno je znati uzroke, posljedice i razumjeti pojave kojima svjedočimo. Svaka inicijativa koja nešto nastoji promijeniti treba biti potkrijepljena argumentima i činjenicama kako bi bila uspješna.

Također, mladima je ponekad teško objasniti važnost zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena, jer posljedice zasad nisu nešto što oni mogu direktno osjetiti u svojoj svakodnevici, pa im se sve zajedno čini jako apstraktno. Zbog toga mislim da nas čeka još puno posla u progovaranju o ovim temama.

Jesu li, iz vaše perspektive, mladi oni koji će iznijeti promjene?

Apsolutno. Bez ikakvih cliche izjava, stvarno vjerujem u mlade, potencijal naših generacija i nepresušnu ambiciju da nešto promijenimo u našoj zajednici. Dapače, mislim da je naša odgovornost iznijeti promjene, jer nemamo više vremena čekati da starije generacije nešto poduzmu. Na nama je da stvorimo kvalitetnu podlogu za neka bolja i optimističnija desetljeća.

Naravno, mladoj osobi koja se bori za vlastitu egzistenciju jako je teško razmišljati o nekim “višim” ciljevima i boriti se za promjene, jer nema za to vremena. Zbog toga je također iznimno bitno da oni stariji, koji su trenutno na pozicijama moći, shvate da se treba boriti za prava mladih i njihovu egzistenciju. Pravi je primjer ovaj projekt sa studentskim poslovima, gdje smo saznali u kakvim situacijama se studenti nalaze, a država kao takva nije učinila ništa za mlade i studente izravno pogođene pandemijom.

Mislim da je pravo vrijeme da počnemo progovarati, iznositi svoje zahtjeve i – naravno – sudjelovati u kreiranju politika i prijedloga koji će ih implementirati. Mislim da govorim u ime većine kad kažem da mi ne čekamo da nam se sve osigura, nego smo voljni uložiti trud, rad, vrijeme i vještine kako bi zajedno osmislili vrlo konkretne korake za dalje.

Vas kao predsjednicu neki mediji uspoređuju i s Gretom Thunberg – koji je vaš pogled na to?

Vrlo jednostavno – medijima treba clickbait, a Greta je trenutno jako popularna. Prilično mi je lijepo biti “samo” Kaja Pavlinić i nemam neku potrebu da me se uspoređuje s drugim ličnostima. Osim toga, udrugu ne činim samo ja, nego i 30 divnih, sposobnih i ambicioznih članica i članova. Dodatno, ja sam stvarno tek na početku tog aktivističkog puta i još uvijek uglavnom upijam znanje kroz sve projekte koje provodimo, kako bih jednog dana mogla napraviti nešto konkretno i značajno. Dok je meni to samo jedan aspekt života, Greta je praktički sav svoj rad i djelovanje usmjerila na ovu problematiku, čemu se divim i zbog toga mislim da nije pravedno uspoređivati me s njom. U Hrvatskoj također postoji puno uspješnijih i predanijih aktivista i aktivistkinja koji se bave ovim temama, pa ne vidim potrebu da me se ističe kao imalo posebniju od ostalih.

Kako gledate na vrijednosti koje Greta zastupa? Je li to onaj mladenački bunt koji može napraviti promjene, ili vi vidite neku drugu perspektivu?

Apsolutno se divim njenoj ustrajnosti i volji, ali i karakteru. Mislim da trebaš imati jako stabilnu psihu da čitaš kako te ljudi blate i napadaju u cijelom svijetu, uključujući i neke od najvećih svjetskih moćnika, a nemaš niti 18 godina.

Mislim da je njen doprinos aktivaciji mladih izniman – postala je velik uzor za mlade diljem svijeta i to je ogromno postignuće. Uostalom, da nema snažan utjecaj na društvo, mislim da se 60-godišnji moćnici ne bi osjećali toliko ugroženo.

Ja sam uvijek za mladenački bunt, ali mislim da je bitno da je on konstruktivan i konkretan. Mi smo svi odrasli na društvenim mrežama pa je normalno da je dio našeg djelovanja i u online sferi, no iza svega toga treba postojati konkretan rad na potencijalnim rješenjima. Ne sviđa mi se kad moji vršnjaci samo pričaju o tome kako ništa ne valja i kako je sve loše, a zatim se ne uključe u promišljanje o rješenjima. Ipak, mislim da smo svi sposobni i znanje nam nikad nije bilo dostupnije, tako da sam sigurna da možemo napraviti vrlo snažne promjene.

Što je po vama ključno da bismo razvijali održivu okolinu i okoliš?

Generalno, nastavak uključivanja mladih i svih ostalih građana koji do sada nisu promišljali o ovim temama. Kada pričamo o nekoj globalnoj razini, mislim da je izuzetno bitno da se u inicijative poput Pariškog sporazuma aktivno uključe i najveće države zagađivači. Drago mi je što se SAD ponovno uključio u Pariški sporazum nakon inauguracije predsjednika Bidena. Naravno, kada pričamo o borbi protiv klimatskih promjena na globalnoj razini, potreban je hitan angažman i Kine i ostalih zemalja, jer EU sama po sebi nije dovoljna. Nažalost, nema nam prevelike koristi od korištenja npr. bambusovih četkica za zube, dok paralelno na globalnoj razini nemamo ozbiljnije političke inicijative i uredbe za suzbijanje klimatskih promjena.

Imate dodatnih pitanja?
Naišli ste na nepravilnosti u tekstu?
Javite nam se na
info@oro.hr!

Foto: Matea Smolčić Senčar