Savjetovanje
objavljeno:
11. March 2021.
Opis (tag)
Autor
Zavrti promjene vlastitim primjerom

Način na koji odlažemo stvari u konačnici je osnovni uzrok naših ekoloških problema. Kada bacamo papir, plastiku i drugi otpad umjesto da ga recikliramo, ovo nepravedno odlaganje smeća zagađuje naše tlo, oceane, izvore vode i još mnogo toga. Recikliranjem osim što štitite okoliš, dajete podršku i industriji reciklaže.

Svaki naš odabir utječe na druge ljude, okoliš, a ono najbitnija – na nas same. Održivost nije floskula, to je čin konkretne akcije u smjeru očuvanja planeta i zdravlja. Odabir je uvijek na nama, a odabrati ekologiju, u vremenima kada se suočavamo s poražavajućim statistikama zagađivanja, nikada nije bilo bitnije. Odabrati održivi način života možete na puno načina, jednostavno odabirom adekvatne žarulje za vaše kućanstvo, reciklažom, korištenjem bicikla ili uzgajanjem vrta za one najpredanije.

Zašto vlastiti vrt?

Mogli biste se iznenaditi s otkrićem da je uzgoj životinja jedan od najvećih negativnih doprinositelja klimatskim promjenama. Prema podacima iz UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu, proizvodnja mesa i mliječnih proizvoda uzrokuje 14,5% plinova koji zagrijavaju planete. Naravno, to ne znači da morate sutra postati vegetarijanac, no za održiv način života bilo bi poželjno kada biste malo više obratili pozornost na lokalne farmere i uzgajivače. 

Kada je riječ o prehrani, sve češće se u fokus stavlja i vlastiti uzgoj. Uzgoj vlastitog vrta može biti nevjerojatno koristan. Lako možete započeti s nekoliko žardinjera ili prozorskih kutija.  Bilo koje voće i povrće koje proizvodite imat će mnogo niži ugljični otisak od hrane koju možete kupiti u supermarketu. Ugljični otisak je naziv za količinu stakleničkih plinova koje izravno ili neizravno uzrokuje neka osoba, proizvod tvrtka ili država. U ovom slučaju hrana mora prijeći vrlo kratku udaljenost od tla do stola, smanjujući emisije ugljika uključene u transport hrane. Ne postoji plastična ambalaža koju treba uzeti u obzir i imate potpunu kontrolu nad načinom uzgoja hrane, izbjegavajući štetna gnojiva i pesticide.

Bolje alternative

Automobili, kamioni, autobusi i motocikli čine tri četvrtine emisija CO2 proizvedenih u transportu. Mnogima je automobil presudan. Ako ne živite na dobroj ruti javnog prijevoza, a do posla morate putovati u razumnoj udaljenosti, putovanje automobilom je očito rješenje. Međutim, svi bismo trebali tražiti alternative putovanju automobilom kad god je to moguće. Korištenje javnog prijevoza, vožnja biciklom ili šetnja puno su povoljnije za okoliš i jednostavna opcija za kraća putovanja. Trebali bismo poticati naše poslodavce da nude mogućnosti za rad kod kuće, barem nekoliko dana u tjednu. To bi drastično smanjilo emisije ugljika koje stvara putovanje na posao. Ako to nije mogućnost, dijeljenje vožnje s drugima koji putuju na isto mjesto još je jedan način za uklanjanje automobila s ceste. Ako se prebacite na električni automobil, odlučite se za bicikl ili pješačenje, uštedjet ćete više od jedne tone CO2 godišnje i biti aktivan sudionik u poboljšanju uvjeta života za nove naraštaje.

”Ja stvaram trendove, ne slijedim ih”

Predmetima koji vam više nisu potrebni, umjesto odlaganja u otpad, možete produljiti ”životni vijek” preprodajom i donacijom. Produljujući životni vijek bilo kojeg proizvoda, pomažete smanjiti ovisnost o jednokratnim ili jeftinim proizvodima za jednokratnu upotrebu koji završe na odlagalištima. Pokušajte preprodati odjeću, stvari ili igračke, a uvijek možete razmisliti i  o njihovom doniranju neprofitnim organizacijama koje će ih redistribuirati potrebitima.

Kada je riječ o produljenju životnog vijeka proizvoda, sve češće prisutan konceptu u tom maniru je i održiva moda. Riječ je o konceptu razmjene koja odstupa od klasičnog konzumerizma. Tekstilna industrija zagađivač je okoliša, a neki brendovi svojim radom pokušavaju podržati koncept kružnog gospodarstva. Ako niste pobornici ‘second hand’ koncepta, svakako možete birati brendove sa super idejama, a neke od tih ideja su i tenisice koje se izrađuju od reciklirane oceanske plastike ili koncepti gdje unutar prodavaonica možete ostavljati nošenu odjeću u zamjenu za popuste.

Biraj održivo

Jedan od najlakših načina da budete održiviji u svakodnevnoj rutini je smanjenje potrošnje energije u kućanstvu. Isključujte svjetla i klima uređaj kada napuštate sobu, a možete koristiti i energetski učinkovite žarulje. U kolokvijalnom izrazu poznate su i kao štedne žarulje, a one troše do 85 posto manje energije, traju i do 25 puta duže, a jeftinije su za rad od žarulja sa žarnom niti. 

Način na koji odlažemo stvari u konačnici je osnovni uzrok naših ekoloških problema. Kada bacamo papir, plastiku i drugi otpad umjesto da ga recikliramo, ovo nepravedno odlaganje smeća zagađuje naše tlo, oceane, izvore vode i još mnogo toga. Recikliranjem osim što štitite okoliš, dajete podršku i industriji reciklaže. Ona ima potencijal nadmašiti tradicionalno odlaganje i tako inicirati svojevrsne uštede. Uštede pak mogu dovesti povećanju lokalnog i državnog proračuna iz čega se da iščitati i povećanje kvalitete života.

Imate dodatnih pitanja?
Naišli ste na nepravilnosti u tekstu?
Javite nam se na
info@oro.hr!

Image by René Bittner from Pixabay

Photo by Gemma Evans on Unsplash