EU zakonodavstvo
objavljeno:
19. April 2022.
Opis (tag)
Autor
Europska neovisnost o resursima kroz održive proizvode

Komisija EU je krajem ožujka predstavila paket prijedloga europskog Green Deal-a kako bi održivi proizvodi postali norma u EU, potaknuli kružne poslovne modele i osnažili potrošače za zelenu tranziciju.

Kao što je najavljeno u Akcijskom planu kružnog gospodarstva, Komisija predlaže nova pravila kako bi gotovo sva fizička roba na tržištu EU-a postala prihvatljivija za okoliš, kružna i energetski učinkovitija tijekom cijelog životnog ciklusa od faze dizajna do svakodnevne upotrebe, prenamjene i kraja života.

Također je predstavljena nova strategija kako bi se tekstil učinio trajnijim te pogodnim za popravljanje, ponovnu upotrebu i reciklažu, a kako bi se uhvatili u koštac s brzom modom, tekstilnim otpadom i uništavanjem neprodanog tekstila te osiguralo da se proizvodnja tekstila odvija uz puno poštivanje socijalnih prava.

Treći prijedlog ima za cilj potaknuti unutarnje tržište građevinskih proizvoda i osigurati da postojeći regulatorni okvir bude prikladan za postizanje ciljeva održivosti i klimatskih promjena.

Konačno, paket uključuje prijedlog novih pravila za osnaživanje potrošača u zelenoj tranziciji kako bi potrošači bili bolje informirani o ekološkoj održivosti proizvoda i bolje zaštićeni.

Prijedlog Uredbe o ekodizajnu održivih proizvoda bavi se dizajnom proizvoda, koji određuje do 80% utjecaja na okoliš tijekom životnog ciklusa proizvoda. Postavlja nove zahtjeve kako bi proizvode učinili trajnijim, pouzdanijim, višekratnim, nadogradivim, popravljivim, lakšim za održavanje, obnavljanje i recikliranje, te energetski učinkovitijim i učinkovitijim resursima. Osim toga, zahtjevi za informacijom za specifične proizvode osigurat će da potrošači znaju o utjecaju njihove kupnje na okoliš. Svi regulirani proizvodi imat će putovnice za digitalne proizvode. To će olakšati popravak ili recikliranje proizvoda i olakšati praćenje supstanci koje izazivaju posebnu brigu duž opskrbnog lanca. Može se uvesti i označavanje. Prijedlog sadrži i mjere za zaustavljanje uništavanja neprodane robe široke potrošnje, kao i proširenje zelene javne nabave i poticaje za održive proizvode.

Više pročitajte na službenim stranicama – izvor.

Image by Tumisu, please consider ☕ Thank you! 🤗 from Pixabay

Imate dodatnih pitanja?
Naišli ste na nepravilnosti u tekstu?
Javite nam se na
info@oro.hr!