EU zakonodavstvo
objavljeno:
21. January 2021.
Opis (tag)
Autor
Nova pravila o izvozu, uvozu i otpremi plastičnog otpada

U prosincu 2020., Europska komisija je usvojila nova pravila o izvozu, uvozu i otpremi plastičnog otpada unutar EU.

Nova pravila su stupila na snagu 1. siječnja 2021..

Ova nova pravila zabranjuju izvoz plastičnog otpada iz EU-a u zemlje izvan OECD-a, osim čistog plastičnog otpada poslanog na recikliranje. Izvoz plastičnog otpada iz EU u zemlje OECD-a i uvoz u EU također će biti strože kontrolirani.

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius rekao je: „Ova nova pravila šalju jasnu poruku da u EU preuzimamo odgovornost za otpad koji stvaramo. Izvoz plastičnog otpada bit će dopušten samo pod vrlo strogim uvjetima. Izvoz nerazvrstanog plastičnog otpada u zemlje koje nisu članice OECD-a bit će u potpunosti zabranjen. Ovo je važna prekretnica u borbi protiv onečišćenja plastikom, prelasku na kružno gospodarstvo i postizanju ciljeva Europskog zelenog sporazuma.”

U posljednjem desetljeću povećala se nekontrolirana trgovina plastičnim otpadom, šteteći i okolišu i javnom zdravlju. Plastični otpad završio je na odlagalištima otpada, gorio je na otvorenom ili je bacan u ocean. Nova bi pravila trebala zaustaviti izvoz plastičnog otpada u treće zemlje koje često nemaju kapacitet i standarde za njegovo održivo upravljanje. To je također ključna obveza Europskog zelenog plana i novog Akcijskog plana kružnog gospodarstva. Uz to, ova odluka pridonosi EU strategiji za plastiku koja ima za cilj smanjenje plastičnog otpada i poticanje boljeg razvrstavanja i recikliranja.

Nova pravila primjenjuju se na izvoz, uvoz i pošiljke plastičnog otpada unutar EU:

Izvoz iz EU

Izvoz opasnog plastičnog otpada i plastičnog otpada koji se teško reciklira iz EU-a u zemlje koje nisu članice OECD-a bit će zabranjen.

Izvoz čistog, neopasnog otpada (koji je namijenjen recikliranju) iz EU-a u zemlje koje nisu članice OECD-a bit će odobren samo pod određenim uvjetima. Zemlja uvoznica mora navesti Europskoj Komisiji koja pravila se primjenjuju na takav uvoz. Izvoz iz EU-a tada će biti dopušten samo pod uvjetima koje odredi država uvoznica. Za zemlje koje ne pružaju informacije o svom pravnom režimu, primjenjivat će se “postupak prethodne obavijesti i pristanka”.

Izvoz opasnog plastičnog otpada i plastičnog otpada koji se teško reciklira iz EU-a u zemlje OECD-a bit će podložan „postupku prethodne obavijesti i pristanka“. Prema ovom postupku, obje države i država uvoznica i izvoznica moraju odobriti pošiljku.

Uvoz u EU

Uvoz opasnog plastičnog otpada i plastičnog otpada koji se teško reciklira u EU iz trećih zemalja bit će podložan „postupku prethodne obavijesti i pristanka“. Prema ovom postupku, obje države i država uvoznica i izvoznica moraju odobriti pošiljku.

Pošiljke unutar EU

„Postupak prethodne obavijesti i pristanka” također će se primjenjivati ​​na pošiljke opasnog plastičnog otpada unutar EU kao i na neopasni plastični otpad koji je teško reciklirati.

Sve pošiljke unutar EU, za oporabu neopasnog otpada biti će izuzete od ovih novih kontrola.

EU je 2019. izvezao 1,5 milijuna tona plastičnog otpada, uglavnom u Tursku i azijske zemlje poput Malezije, Indonezije, Vijetnama, Indije i Kine. Udio izvezenog plastičnog otpada u Kinu radikalno je opao od usvajanja ograničenja na uvoz plastičnog otpada u zemlji 2018. godine.

Imate dodatnih pitanja?
Naišli ste na nepravilnosti u tekstu?
Javite nam se na
info@oro.hr!

Izvor: https://ec.europa.eu/environment/news/plastic-waste-shipments-new-eu-rules-importing-and-exporting-plastic-waste-2020-12-22_en

Image by Ely Penner from Pixabay