HR zakonodavstvo
objavljeno:
7. September 2021.
Opis (tag)
Autor
Odakle nam podaci za upis u ROO ako više ne moramo voditi ONTO?

Nedavno doneseni Zakon o gospodarenju otpadom nigdje ne spominje ONTO kao takav. Spominje se elektronički registar s mrežnom aplikacijom tzv. e-ONTO. U globalu ista stvar samo  u obliku aplikacije. Odlično, manje papirologije, više transparentnosti.

Osoba koja obavljanjem svoje djelatnosti proizvodi otpad više nije u obvezi voditi ONTO. Jer isti više ne postoji. Postoji e-ONTO, ali to nije morala voditi niti do sada, a ne mora niti ubuduće. Vode ga ostali sudionici – proizvođač otpadnog mulja, osoba koja obavlja prekogranični promet otpadom, prijevoznik otpada i osoba koja preuzima  otpad u posjed. Svi podaci na jednom  mjestu –   odlično!

I onda vidite da na savjetovanju Prijedlog Pravilnika o Registru onečišćavanja okoliša i se iznenadite. Budimo realni, usporedbom sa Pravilnikom o registru onečišćavanja okoliša iz 2015. i nismo našli neke konkretne promjene.  Čak niti one koje smo očekivali, ali jedna od promjena koju smo svakako očekivali, da ako ne moramo voditi ONTO da ne moramo niti upisivati podatke koje ne vodimo u ROO…

A to moramo još uvijek, ili smo samo pogrešno čitali Prijedlog Pravilnika?

Image by Lukas Bieri from Pixabay

Imate dodatnih pitanja?
Naišli ste na nepravilnosti u tekstu?
Javite nam se na
info@oro.hr!