HR zakonodavstvo
objavljeno:
13. January 2022.
Opis (tag)
Autor
Pravilnik o ROO (NN 03/2022)

Iako je donešen još 3. prosinca 2021., Pravilnik o registru onečišćavanja okoliša objavljen je u Narodnim Novinama broj 03/2022 tek 7.1.2022. i stupa na snagu 8 dana kasnije.

U Zakonu o gospodarenju otpadom (NN 84/21) ukinuta je obveza vođenja ONTO obrazaca, ali i e-ONTO-a za osobe koje obavljanjem svoje djelatnosti proizvode otpad, ali obveza upisa tog otpada u ROO je ostala.

Rok za popunjavanje obrazaca je pomaknut sa 31.3. na 1.3.

Što donosi novi Pravilnik o ROO?

Najznačajnija promjena u odnosu na dosadašnji Pravilnik je svakako rok za popunjavanje obrazaca koji je pomaknut sa 31. ožujka na 1.ožujak tekuće godine za prošlu godinu te ako ste sukladno Zakonu prestali voditi ONTO i podatke nemate na jednom mjestu mogli bi se naći u  velikom problemu i stisci s vremenom.

Ostale obveze, ako pričamo o otpadu su ostale manje – više iste. Granične vrijednosti za prijavu otpada su i dalje:

  • 0,5 tona opasnog otpada i
  • 20 t  neopasnog otpada,

a, u cijeloj 2022. i dalje vrijede dosadašnji obrasci za prijavu.

Pravilnik predviđa elektroničko povezivanje podataka iz elektroničkog očevidnika nastanka i tijeka otpada (e-ONTO) i baze podataka Registar onečišćavanja okoliša do 1. siječnja 2023., a hoće li tako i biti, ostaje nam tek vidjeti.

Za osobe koje obavljanjem svoje djelatnosti proizvode otpad to i nije neki razlog za veselje, jer isti nemaju obvezu upisa u e-ONTO te je pitanje hoće li oni i dalje morati upisivati podatke u ROO ili će biti toga oslobođeni jer je njihov otpad u e-ONTO upisao prijevoznik i potvrdio ga primatelj/obrađivač.

Imate dodatnih pitanja?
Naišli ste na nepravilnosti u tekstu?
Javite nam se na
info@oro.hr!

Foto: screenshot: http://roo.azo.hr/