HR zakonodavstvo, Zakonodavstvo
objavljeno:
31. May 2021.
Opis (tag)
Autor
Ukida li se konačno ONTO za proizvođače?

Trenutno važeći Zakon o održivom gospodarenju otpadom propisuje obvezu vođenja ONTO-a svim osobama koje obavljanjem svoje djelatnosti proizvode otpad.

Prvim Nacrtom prijedloga novog Zakona iz 2020. te obveze se pojednostavljuju i predlažu da proizvođači neopasnog otpada ne moraju voditi očevidnik, no i dalje uz važeću obvezu predaju pratećeg lista, dok obveza ostaje na snazi za osobe čijim obavljenjem djelatnosti nastaje opasni otpad.

Jedna od zadnjih promjena je da se ukida obveza vođenja ONTO-a svim osobama koje obavljanjem svoje djelatnosti proizvode otpad – kako neopasni, tako i opasni.

Od prvog Nacrta prijedloga Zakona, do Nacrta prijedloga Zakona usvojenog na 54. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 22.04.2021. prošlo je više od godine dana, a samim time i u samom Nacrtu je došlo do izmjena. Jedna od njih je da je kao obveznik vođenja e-ONTO-a izbačena obveza vođenja e-ONTO-a osobama čijim obavljanjem nastaje opasni otpad, čime se u potpunosti izbacuje obveza vođenja ONTO-a osobama koje obavljanjem svoje djelatnosti proizvode otpad – kako neopasni, tako i opasni.

U zadnjem Nacrtu prijedloga Zakona o gospodarenju otpadom obveznici vođenja e-ONTO-a će biti:

  1. proizvođači otpadnog mulja;
  2. osobe koje obavljaju prekogranični promet otpadom;
  3. prijevoznici otpada;
  4. osobe koje preuzimaju otpad u posjed.

Obzirom, da isti još nije donesen, ostaje nam da čekamo i vidimo!

Imate dodatnih pitanja?
Naišli ste na nepravilnosti u tekstu?
Javite nam se na info@oro.hr!