Zakonodavstvo
objavljeno:
3. March 2022.
Opis (tag)
Autor
Skupština UN-a usvojila rezoluciju “Okončanje zagađenja plastikom: prema međunarodno pravno obvezujućem instrumentu”

U srijedu, 2.3.2022., na Skupštini Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEA) u Nairobiju predstavnici gotovo 200 država usvojili su „povijesnu rezoluciju“ o konvenciji za zbrinjavanje plastike. UN je njeno donošenje nazvao „najvažnijim ekološkim dogovorom od Pariškog sporazuma“.

Rezolucijom, temeljenom na tri početna nacrta rezolucija iz različitih zemalja, uspostavlja se Međuvladin pregovarački odbor (INC) koji će započeti s radom ove godine, s ciljem dovršetka nacrta pravno obvezujućeg sporazuma do kraja 2024. godine.

Program UN-a za okoliš (UNEP) priopćio je da će sazvati forum do kraja ove godine u sklopu prvog zasjedanja INC-a, kako bi razmijenio znanje i najbolje prakse u različitim dijelovima svijeta. Pregovarački odbor trebao bi izraditi nacrt konvencije o plastici do kraja 2024. godine.

Onečišćenje plastikom skočilo je s dva milijuna tona u 1950. na 348 milijuna tona u 2017.

Prema procjenama UN-a, godišnje se u svijetu proizvede 400 milijuna tona plastičnog otpada, a samo 9 posto se reciklira. Ostatak završava na odlagalištima otpada, spaljuje se, izvozi u inozemstvo. Oko 11 milijuna tona plastike godišnje završi u oceanima. Onečišćenje plastikom skočilo je s dva milijuna tona u 1950. na 348 milijuna tona u 2017., postavši globalna industrija procijenjena na 522,6 milijardi dolara, rekao je UNEP. Očekuje se da će se kapacitet udvostručiti do 2040. godine.

Prema izvješću koje je u listopadu objavio Znanstveni savjetovani odbor Programa UN-a za okoliš (UNEP)  navodi se da najsitnije čestice plastike, takozvana mikro i nanoplastika, ulaze u ljudsko tijelo hranom i zrakom koji udišemo. Plastika je pronađena, primjerice, u posteljici, plućima i jetrima.

Photo by Stijn Dijkstra from Pexels

Da je plastika u moru veliki problem govori i činjenica da se nedavno i Papa Franjo u jednom televizijskom intervjuu osvrnuo na problem i rekao da je bacanje plastike u more „zločin“ i da se mora prekinuti ako čovječanstvo želi spasiti planet za buduće naraštaje.

Obvezujući sporazum protiv plastičnog  otpada hitniji je nego ikad

Steffi Lemke, njemačka ministrica zaštite okoliša, izjavila je da je „obvezujući sporazum protiv plastičnog otpada hitniji je nego ikad“.

Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a na Twitteru je napisala: „Upravo smo dali rezoluciju koja utire put za globalno djelovanje kako bi pobijedili zagađenje plastikom. To je najvažniji ekološki dogovor od Pariškog sporazuma. Rad počinje sada! Velike čestitke državama članicama“

Hrvatski sabor je 15. srpnja prošle godine izglasao zakon o zabrani plastičnih vrećica za nošenje čime je Direktiva EU o jednokratnoj plastici ušla u hrvatsko zakonodavstvo. Uz Hrvatsku još su 33 od 54 zemlje donijele zakone o jednokratnim  plastičnim vrećicama.

Izvori: https://news.un.org/en/story/2022/03/1113142;

https://www.hina.hr/vijest/10923220;

https://www.unep.org/news-and-stories/story/what-you-need-know-about-plastic-pollution-resolution

Foto – naslovna Muhammad Numan on Unsplash

Imate dodatnih pitanja?
Naišli ste na nepravilnosti u tekstu?
Javite nam se na
info@oro.hr!